شبکه فاضلاب از خواب تا واقعیت!

0 رای05 
شبکه فاضلاب از خواب تا واقعیت!

 

 

به گزارش تاسیسات نیوز، با گستردگی استفاده از آب لوله‎کشی و بهداشتی و شبکه دفع فاضلاب شهری در اکثر مناطق دنیا این شغل پرزحمت و همان اندازه پرخطر تقریباً رو به فراموشی است.

 

با این حال در شهرستان سلسله با جمعیتی بالغ بر 70 هزار نفر دفع فاضلاب خانگی هنوز با حفر چاه و به روش سنتی صورت می‎گیرد.

 

بسیاری از این چاه‎کنان قربانی شغل پرزحمت خود شده و با سقوط در این چاه‎های عمیق صدمات و لطمات جبران ناپذیری به آن‎ها وارد و حتی در برخی موارد منجر به مرگ و بی‎سرپرست شدن خانواده‎های آن‎ها می‎شود.

 

آب آشامیدنی تنها شاخه‎ای از کل نیاز روزانه یک شهر را در برمی‎گیرد و آب مورد نیاز شاخه‎های دیگر از قبیل آبیاری زمین‎های کشاورزی نیازمند درجه پایین‎تری از کیفیت است.

 

معمولاً در کشورهای در حال توسعه آبی که برای اهداف غیرآشامیدنی مانند آبیاری استفاده می‎شود، از همان آبی تأمین می‎شود که جهت شرب فراهم شده است.

 

اگر بتوان پساب اصلاح شده را جهت مصارف غیرآشامیدنی به کار برد آنگاه ذخایر آب موجود نیازمندی بیشتری را برطرف خواهد کرد.

 

در مواردی از قبیل مصارف شهری همچون آبیاری پارک‎ها، صنعتی و کشاورزی می‎توان پساب اصلاح شده را جایگزین آب قابل شربی کرد که هم‎اکنون در این قسمت‎ها استفاده می‎شود.

 

این در حالی است که هنوز با گذشت 12 سال از آغاز عملیات اجرایی طرح شبکه دفع بهداشتی فاضلاب شهرستان سلسله این پروژه هنوز به بهره‎برداری نرسیده است و به گفته مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان یکی از دلائل عمده معطلی این پروژه توزیع پراکنده اعتبارات است.

 

یکی از اهالی شهرستان گفت: متأسفانه اینجا اگر بخواهی ساخت‎و‎ساز کنی اول باید به فکر کندن چاه برای فاضلاب باشی.

 

احمد جافری ادامه داد: به غیر از صدقه‎هایی که باید برای سلامت چاه‎کن نذر کنی حداقل 500 هزار تومان باید برای کندن چاه صرف کنی که اگر حساب کنی بیشتر از پول امتیاز فاضلاب درمی‎آید.

 

وی گفت: همه این‎ها به کنار هزینه تخلیه چاه نیز یکی از هزینه‎هایی است که به طور منظم با آن درگیری و بعد از گذشت چند سال باید سالانه و به طور مرتب برای جلوگیری از پر شدن آن‎ها را تخلیه کنی که آن هم مشکلات خاص خودش را دارد.

 

این شهروند الشتری با اشاره به اینکه سیستم سنتی دفع فاضلاب برای سلامت خانواده‎ها بسیار مضر است و مشکلات زیست‎محیطی به همراه دارد از مسئولان خواست پیگیر اجرایی شدن این طرح شوند.

 

از آن‎جایی که از قدیم گفته‎اند «مشت نمونه خروار است» به صحبت با همین شهروند الشتری در مورد شبکه فاضلاب شهرستان بسنده می‎کنم و با مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان به گفت‎و‎گو می‎نشینم.

 

بهروز حسنوند در ارتباط با چگونگی این پروژه گفت: عملیات اجرایی طرح فاضلاب سلسله در سال 1380 آغاز شد.

 

وی ادامه داد: کل طرح شبکه فاضلاب شهرستان شامل سه پروژه است که عبارتند از پروژه خطوط انتقال، خطوط جمع‎آوری و عملیات، سیویل و مکانیکال تصفیه خانه.

 

حسنوند تصریح کرد: 98 درصد عملیات شبکه خطوط اصلی و جمع‎آوری در قالب اجرای 70 کیلومتر لوله‎گذاری کل سطح شهر انجام شده است.

 

مدیر امور آب و فاضلاب سلسله خاطرنشان کرد: 32 هکتار زمین برای احداث تصفیه خانه تملک و دیوارکشی آن کامل شده است و فاز اجرای آن به روشBOT در حال پیگیری است.

 

وی اضافه کرد: سرمایه‎گذاری که توانایی اجرای این پروژه را دارد از طریق وزارت نیرو مشخص شده و تا پایان سه ماهه اول سال 93 عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.

 

حسنوند با بیان اینکه نبود اعتبارات باعث معطلی این پروژه شده است، بیان کرد: توزیع پراکنده اعتبارات باعث معطل ماندن ادامه عملیات شده و اگر منتظر تخصیص اعتبارات دولتی به شکل سابق باشیم این پروژه تا 20 سال دیگر نیز به بهره‎برداری نخواهد رسید.

 

مدیر امور آب و فاضلاب سلسله بهترین گزینه برای اجرایی شدن شبکه فاضلاب شهرستان را استفاده از سرمایه‎گذاران بخش خصوصی دانست و تصریح کرد: پس از گذشت 25 سال از آغاز بهره‎برداری از طرح، امتیاز آن مجدداً به امور آب و فاضلاب شهرستان واگذار می‎شود.

 

فرماندار سلسله نیز در ارتباط با این طرح گفت: خط انتقال و شبکه لوله‎گذاری داخل شهر تا ایستگاه پمپاژ لوله‎گذاری شده و اقداماتی از طرف اداره کل آبفای استان صورت پذیرفته است.

 

اردشیر صفاپور ادامه داد: عملیات اجرایی تأسیسات آن در زمینی که توسط اداره کل آبفا تأمین شده است به‎زودی آغاز خواهد شد.

 

وی اضافه کرد: یکی از خواسته‎های مردم شهرستان سلسله دفع بهداشتی فاضلاب است و در بحث سلامت و بهداشت خانواده‎ها نیز از اولویت‎های اساسی بوده و همواره باید به آن توجه ویژه‎ای شود.

 

صفاپور خاطرنشان کرد: امیدواریم در آینده‎ای نزدیک این طرح بزرگ به بهره‎برداری برسد و شاهد اجرایی شدن آن باشیم.

 

نماینده سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: روند پیشرفت شبکه فاضلاب شهرستان بسیار خوب است و عملیات لوله‎گذاری شهر تا تصفیه‎خانه صورت گرفته است. امتیاز آن به بخش خصوصی واگذار شده و به‎زودی عملیات احداث تصفیه‎خانه آغاز خواهد شد.

 

حجت‎اله خدایی سوری تصریح کرد: یکی از مسائل بهداشتی و واجب برای شهرها با رشد شهرنشینی دفع بهداشتی فاضلاب است.

 

وی ادامه داد: شهرستان سلسله نسبت به سایر شهرستان‎ها در این زمینه از رشد بهتری برخوردار بوده است و امیدواریم در آینده‎ای نزدیک شاهد اجرایی شدن این طرح برای شهرستان باشیم.

 

و بی‎شک تا تحقق این رؤیای شیرین برای اهالی شهرستان سلسله راهی نمانده است

پایان پیام/.

 

 

ادامه مطلب

حسین مقدم سپهر
نویسنده :: حسین مقدم سپهر
شبکه های اجتماعی